Descoperă obiceiuri tradiții și superstiții de Bobotează

cris taxi gura humorului

Ajunul Bobotezei  5 ianuarie – prima mare sărbătoare a noului an – aduce cu sine obiceiuri, traditii, superstitii specific ajunurilor, noaptea in care se deschid cerurile cand se pot alunga spiritele rele iar apei râului de la Iordan isi întoarce cursul şi, implicit, aflarea ursitei.

Semnele vremii din ajunul Bobotezii ne arată cum va fi anul din punct de vedere meteorologic.Daca ajunul Bobotezei va fi ploios anul va fi ploios, iar daca zapada va fi abundentă li va scarțâi sub picioare anul va fi și el rodnic și bogat.

Tot în ajunul Bobotezei se Colindă cu Chiraleisa; cete de copii cu clopoţei, tălăngi şi fiare vechi, sunând din ele şi purtând la căciuli busuioc, brad şi vâsc, le cântă gospodarilor:

„Chiraleisa/Spic de grâu/Până-n brâu/Oi lânoase/Vaci lăptoase/Secara/Cât scara/Spicul/Cât voinicul”.

Superstiţia spune că e bine să arunci boabe de porumb înaintea preotului când vine cu Iordanul ca să-ţi ouă găinile, iar când pleacă să mături după el ca să nu ai purici peste vara; dar nu arunca gunoiul afară de Boboteaza că îţi arunci norocul.


Boboteaza sau Botezul Domnului – 6 ianuarie – zisă şi Iordanul sau Chiraleisa, este sărbătoarea care încheie ciclul sărbătorilor de iarnă. Această sărbătoare presupune mai multe obiceiuri, între care:

Iordănitul sau colindul cu Iordanul, când cete de mascaţi colinda prin sate, apoi, Muiatul Ionilor care constă în udarea celor numiţi Ion, sau Încurarea cailor, o întrecere a cailor care are loc la marginea satului.

Ardeasca este obiceiul focului în jurul căruia se fac hore şi se sare peste foc. Sunt mai multe superstiţii de Boboteaza; între acestea aprinderea şi săritul focului sau aprinderea unor petice şi fluturarea lor, se crede că apără de lupi, de şerpi sau de rele sau de boale. În această zi, există superstiţia că dacă fetele se duc la rău înainte de ivirea zorilor, se băgă în apă şi pun apa în cap de nouă ori, descântând: „Apa curgătoare/Fă-mă iubitoare/Tinerii să mă iubească/Bătrânii să mă cinstească”, vor avea noroc la peţitori. Cine vede un cal alb de Boboteaza va avea noroc tot anul, iar fata care îl vede, sigur se mărită în acel an.

Efectele Aghesmei Mari și întrebuințarea ei sunt foarte importante și folositoare. În Biserica Ortodoxă, în ajunul şi în ziua sărbătorii Botezului Domnu­lui (5 şi 6 ianuarie), se oficiază Sfin­ţirea cea mare a apei, numită şi Agheasma Mare. Această slujbă se săvârşeşte doar în aceste zile ale Bobotezei. De aceea, Agheasma Mare se păstrează nestricată vreme îndelungată, rămânând tot aşa de proaspătă, de curată şi de bună la gust ca atunci când a fost scoasă din izvor, fapt pe care îl remarcă, din vechime, Sfinţii Părinţi şi scriitorii bisericeşti. O parte din ea se păstrează în Biserică, într-un vas anume (vasul de aghiasmă, numit şi aghiasmatar), şi e folosită de preot la o mulţime de slujbe (ierurgii). Cu dânsa preoţii stropesc casele credincioşilor şi pe cei ai casei, în ajunul Bobotezei.

Ziua Sfântului Ioan Botezătorul – 7 Ianuarie – reprezintă punctul final al sărbătorilor de iarnă. Este însoţită de obiceiul Iordănitului femeilor sau Ţonţoroiul femeilor, care se întâlneau, petreceau şi apoi ieşeau în sat şi pe care bărbat puneau mâna îl duceau la rău şi-l udau. Iordaneala era făcută de feciori, care stăteau la uşa bisericii şi luau pe sus oamenii, nelăsându-i până nu le dădeau bani. Prin unele sate treceau Uraţii pe la casele oamenilor şi întindeau peste gard o prăjină să le fie pus cârnaţi, friptură şi de-ale mâncării. Superstiţia spune că cine lucrează de Sânt-Ion va fi lovit de foc, de fiarele pădurii, de boli; dacă în această zi va fi ger, vitele vor fi sănătoase peste an.


Aeste obiceiuri sunt diferite la denumiri si la unele aspecte de formă în regiunile României, însă baza lor este aceași. S-au transmis din generatiei în generație și fac parte din bogăția culturală a poporului român.

Daca vrei să le descoperi și să le înțelegi pe cele din Bucovina CRIS Taxi Gura Humorului te invită la o călătorie plină de mistere în zona unde obiceiurile, tradițiile și superstițiile sunt la ele acasă.

Sarbatorile de iarnă au trecut dar faptele bune ar trebui sa nu înceteze.


Despre taxi-gura-humorului

CRIS Taxi Gura Humorului oferă clientilor care doresc să ajungă repede și în siguranță la destinația dorită servicii de transport în regim de taxi în Gura Humorului și împrejurimi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *