Neobligativitatea Purtării Centurii de Siguranță în Timpul Circulației Ajută Șoferii de Taxi din Gura Humorului? 1

taxi gura humorului

Lipsa centurii de siguranță constitutie contravenție și se sancționează cu 2 puncte de penalizare și amendă, potrivit Codului Rutier. Însă, există anumite categorii de persoane care nu sunt obligate să poarte centura de siguranță, măsură prevăzută la articolul 97, în Regulamentul de Aplicare a Codului Rutier.

Șoferii de taxi sunt exceptați, de la obligația de a purta centura de siguranță în timpul circulației pe drumurile publice, pentru că au fost numeroase cazuri în care pasagerii erau răufăcători care l-au atacat pe șoferul de taxi pentru a-l jefui sau agresa. Această măsură contribuie la posibilitatea și ușurința șoferului de taxi să se poată apăra mai repede și ușor în caz de nevoie.

ATENȚIE! Numai șoferii de taxi sunt exceptați, nu și pasagerii care sunt pe locurile din față lângă șofer!

Din 28 septembrie, conform OG nr. 21/2014, șoferii sunt obligați să-și anunțe toți pasagerii cu privire la obligația egală de a purta centura de siguranță în timpul circulației pe drumurile publice, pe toate locurile dotate din fabricare cu centuri de siguranță.

Alături de conducătorii de autoturisme care execută servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transportă pasageri, mai sunt exceptate de la această obligație:

 • conducătorii auto care staționează;

 • conducătorii auto care execută manevra de mers înapoi;

 • femeile în stare vizibilă de graviditate;

 • instructorii auto, pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învață să conducă un autovehicul pe drumurile publice;

 • examinatorul din cadrul autorității competente în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere;

Se acordă scutire de la portul centurii de siguranță și peroanelor care au anumite afecțiuni medicale care contraindică purtarea centurii de siguranță și care sunt obligate să aibă asupra lor certificatul medical în care să fie menționată afecțiunea care contraindică purtarea centurii de siguranță și să fie specificată și durata de valabilitate a acestuia.

Afecțiunile medicale pentru care se acordă scutire de la portul centurii de siguranță sunt prevăzute în Ordinul MS nr. 1246/2011 privind aprobarea Listei bolilor pentru care se exceptează de la portul centurii de siguranță ocupanții unui autovehicul cu o capacitate mai mică de 3,5 tone și a formularului Certificatului medical de scutire pe motiv medical grav.

Potrivit acestui act normativ, afecțiunile care contraindică purtarea centurii de siguranță sunt:

 • sindroame hemoragipare;

 • sindroame tumorale abdominale (splenomegalie, organomegalie, adenopatii masive);

 • leucemii acute și cronice;

 • mielom multiplu;

 • limfoame maligne;

 • ciroza hepatică si cancerul hepatic cu ascită voluminoasă;

 • status post toracotomie și sternotomie pentru diferite operații toracice, 3 luni postoperator;

 • by-pass extraanatomic axilo-femural;

 • pace-maker cardiac recent montat;

 • afecțiuni acute ale sanului;

 • obezitate care împiedică inchiderea centurii de siguranță.

Ordinul MS mai precizează ca certificatul medical de scutire pe motiv medical grav se eliberează într-un singur exemplar, la cerere, de către medicii din orice unitate sanitară în evidența căreia se află persoana care solicită acest act. De asemenea, potrivit actului normativ citat, medicul care a eliberat certificatul medical de scutire pe motiv medical grav nu este răspunzator pentru consecințele neutilizarii centurii de siguranță.

Foarte multe întamplări nefericite ne confirmă încă o dată că meseria de taximetrist este una dintre cele mai periculoase meserii în special în orase mari și aglomerate, iar neobligativitatea purtării centurii de siguranță în timpul deplasării pe drumurile publice este o măsură cât de cât de ajutor pentru a contribui la rezolvarea rapidă a problemelor de siguranță.

CRIS Taxi Gura Humorului este mai mult decat un serviciu de taximetrie. Este partenerul tău de încredere!

Ce spui, vrei să facem o plimbare?

SUNĂ LA 0749 650 650 și COMANDĂ ACUM un taxi în Gura Humorului de la echipa CRIS Taxi Gura Humorului.

Iti multumim ca esti clientul nostru!


Despre taxi-gura-humorului

CRIS Taxi Gura Humorului oferă clientilor care doresc să ajungă repede și în siguranță la destinația dorită servicii de transport în regim de taxi în Gura Humorului și împrejurimi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un gând despre “Neobligativitatea Purtării Centurii de Siguranță în Timpul Circulației Ajută Șoferii de Taxi din Gura Humorului?